Hvert år på lige netop dette tidspunkt, når I på skolerne til et punkt, hvor I så småt begynder at skulle til at planlægge det kommede skoleår – flere af jer er allerede godt i gang.

Igen i år, har vi samlet en række videoer, der viser jer, hvordan man kan gøre brug af det arbejde, man allerede har lavet i MinUddannelse, når man skal i gang med årsplanlægningen. Ligesom man kan komme godt i gang med at arbejde i delte årsplansskabeloner.

På mange skoler har mål fået et helt nyt liv, hvilket vi til fulde bifalder, og i den forbindelse vil vi endnu engang gerne slå et lille slag for vort Fagkompas, der er en hjælp til at overskue kernedelene af det enkelte fag ift. din forberedelse.

Nedenfor finder du/I derfor små videovejeldninger, der trin for trin guider dig til dels at kende dine ressourcer, men også til evt. at få lavet en række gode årsplansskabeloner, der så kan “ligge på hylden” indtil du vender tilbage ved det nye skoleårs begyndelse. Her kan du så hente disse ind på dine hold, og så er skoleårsplanlægningen så at sige “færdig” (i det omfang en årsplan nogensinde er helt færdig).

Hvad kan jeg med mine årsplaner?

For at det skal give mest mulig mening, er det vigtigt at vide, hvilke ressourcer man har til rådighed – altså hvilke materialer, man kan trække på. Det kan du se mere om i denne korte video:

Hvordan genbruger jeg en årsplan?

Du kan altså tage udgangspunkt i denne viden om, hvordan de forskellige ressourcer er tilgængelige for dig. Og lad os så bygge lidt på, for i den næste video kan du ved selvsyn se, hvordan du genbruger en årsplan fra et af de hold, du har undervist enten i indeværende eller tidligere skoleår; hvordan du bruger en tidligere anvendt årsplan som din ressource:

Gør en årsplan til en årsplansskabelon!

Men årsplanerne kan også deles! Dine årsplaner kan deles med dine kollegaer, hvis du gør dem til årsplansskabeloner. På den måde får du faktisk to steder mere, du kan hente årsplaner fra; egne årsplansskabeloner og andres årsplansskabeloner. Du kan her se, hvorledes du laver en af dine årsplaner om til en årsplansskabelon:

… og husk: Med fanen “Deling” kan du vælge at samarbejde med dine kollegaer i en årsplansskabelon. Her er der ikke kun tale om kollegaer på din egen skole – men på tværs af hele kommunen. Det kan du se meget mere om her:

Planlægning med fagkompasset som hjælp ift. de obligatoriske områder i Fælles Mål (pejlemærker)

Når du i din planlægning arbejder med at holde styr på, hvordan du fagligt har retning for indholdet i dine forløb, kan du bruge Fagkompasset til at holde styr på lige netop dette. Du kan se i videoen herunder hvordan, men det er vigtigt for os at understrege, at der ikke er krav om at arbejde med mål i MinUddannelse. Hvis der er krav, er det alene lokale krav, hvad enten det er på kommunalt niveau eller ift. den enkelte skole. MinUddannelse kan sagtens anvendes uden man behøver at arbejde med læringsmål (af nogen form).

Og når du kommer tilbage efter ferien: Flyt en årsplansskabelon ind på et hold

Og når så du – eller en kollega – har oprettet en årsplansskabelon, så kan du i denne video se, hvorledes du kan anvende denne til at lave din nye årsplan – så derfor tager vi lige video 4.04 igen:

Alt dette er samlet i denne temavideo – som måske kan give dig endnu mere overblik:

Knæk og bræk med arbejdet omkring årsplanlægningen.

/TEAM MU